Wednesday, March 16, 2011

Derékfájás

A sérülés leírása: a hátfájás nagyon gyakori úgy atlétáknál, mint nem atlétáknál. Különböző erejű lehet. Terjedhet az idegesítő enyhe fájdalomtól egészen a nagyon erős, mozgásképtelenné tevő fájdalomig. A hátfájás oka nagyon sokrétű és összetett. A következő 4 ok a leggyakoribb:

1. lumbágó - ez a leggyakoribb, az esetek 70-75%-át teszi ki. A jelenlegi nézet szerint ennek oka a hátizmok vagy inak megfeszítése, megerőltetése. Általában ez a hátfájás a legkönnyebben gyógyítható.

2. facet-szindróma - az ágyéki csigolya ízületi nyúlványának tökéletlen ficama. Az esetek 10-15%-át teszi ki. Ezek az ízületek körülbelül akkorák, mint az ujjízületek. Extrém hátrahajlásnál vagy fordulásnál megfeszülhetnek vagy begyulladhatnak. Mivel ezeket az ízületeket nem tudjuk sínbe rakni, állandó iritációnak vannak kitéve. Ez a fajta fájdalom gyakori az aktív embereknél.

3. Csigolya közti porckorongsérv a hátfájdalmak 5-10%-ánál fordul elő. Ez az oka a legsúlyosabb derékfájásoknak. Gyakori fiatalabbaknál, de szintén előfordul idősebbeknél. A porckorong feladata hogy felfogja a gerincre háruló nyomást. Ha a porckorong közepe kinyomul és nyomást gyakorol az idegekre, ez erős fajdalmat okoz, ami kisugároz a deréktól a láb felé.


4. Porckorong-degeneráció - ez 40 év felett megfigyelhető sérülések nélkül is. A porckorong fokozatosan elveszti nedvességét és összezsugorodik. Ezzel az ízületi nyúlványok közelebb kerülnek egymáshoz és irritálják a szomszédos idegeket.

A felül említett 4 állapot magába foglalja a derékfájdalmak túlnyomó részét egy aktív egyénnél, de természetesen sok más lehetőség is lehet. Minden egyes derékfájdalom gyógyítása más viszont az elv megeggyezik.

Gyógyítás

Pihenés
A legsúlyosabb esetekben kötelező ágyban maradni. Kemény és szilárd felsz
ínen kell feküdni (szilárd matrac, padló). Ez a két legideálisabb pozíció:
a) Feküdj a hátodon, vánkosokkal a térdek alatt.
b) Feküdj az oldaladon, felhúzott térdekkel. Tegyél vánkost a térdeid közé.

Jég, hő, masszázsHa az izmok görcsben vannak, jég és masszázs segíthet a görcs és a velejáró fájdalom enyhítésében. A merevség csökkentésében a hő segíthet (melegítők, meleg fürdő stb...)
Gyógyszerek
Az orvos fel
írhat gyógyszereket, attól függően, hogy milyen természetű a derékfájdalom. A gyógyszerek segíthetnek az izmok elernyesztésében, a gyulladás csökkentésében és a fájdalom csökkentésében.
FizioterápiaSzükség lehet fizioterápiára az izmok görcsének és a gyulladásnak a csökkentésére. Ehez még szükség lehet rehabilitációra, hogy megelőzhetők legyenek a jövőbeni hasonló esetek. A rehabilitáció elsősorban a hát rugalmasságára és érősítésére irányul.
Hát merevítő támasz
Ha a hosszú ideig tartó ülés rosszabbodást okoz, az orvos fel
írhat speciális hát merevítő támaszt, ami segíthet a fájdalom csökkentésében.

Életmód
Kis igaz
ítások azon, hogy hogy ülsz, állsz, fekszel és alszol nagy különbséget jelenthetnek a hátadnak. Az orvosod vagy a fizioterápiát végző személy meg fogja vitatni ezeket az igazításokat veled.
Súlycsökkentés
Ez talán a legfontosabb. Gyakran csak 5 kg súly csökkentés elegendő a testtartás megváltozásához, ami leveszi a nyomást a hátról

SPORT
Amikor a derékfájás nagyon erős, természetesen bármilyen sportolás lehetetlen. Amikor térünk vissza a sportoláshoz, a legjobb sportok azok, ahol a hát egyenesen van tartva és a hát nincs kitéve csavaró mozdulatoknak, amik rosszabbíthatják a derékfájást. Próbáld megtartani a medence dőlését (lásd a gyakorlatokat) a sportolás közben.
Jó sportok
Ezek a legkönnyebbek a hát számára.
1. Úszás (főleg a hátúszás)
2. Kerékpározás (állókerékpár)
3. Gyaloglás
4. Korcsolyázás

Kérdéses sportok
Ezek néhány embernél rendben vannak, néhánynál nem.
1. Kocogás
2. S
íelés
3. Hoki

Rossz sportok
Ezek kimondottan durvák a hátnak.
1. Toronyugrás (ezt mindenképpen el kell kerülni)
2. Ütős sportok
3. Rögbi
4. Röplabda
5. Kosárlabda
6. Futás

No comments:

Post a Comment